De wetten en bevoegdheden van de huidige verkeersregelaar

13 Juni, 2016 14:29

Verkeersregelaars zijn onmisbaar wanneer het verkeer in goede banen geleid moet worden bij bijvoorbeeld evenementen en bouwprojecten. De overheid verzorgt in deze gevallen al tijden geen verkeersregelaars meer. Door wetten en opleidingen voor verkeersregelaars bent u verzekerd van geschoolde verkeersregelaars bij uw evenement of bouwproject.

De Rijkspolitie

Wist u dat verkeersregelaars sinds 1993 niet meer door het Rijk worden verzorgd? Tot dit jaar was het de Rijkspolitie die het verkeer regelde tijdens evenementen, bouwprojecten en begeleidend vervoer. Inmiddels bestaat de Rijkspolitie echter niet meer. Tegenwoordig werkt de politie in eenheden die bestaan uit tien regionale eenheden, één landelijke eenheid en een landelijke concerndienst. De verkeersregelaars vallen onder de verkeersregelaarsbureaus, die verkeersregelaars leveren aan bijvoorbeeld evenementenorganisaties. Zij hebben dus geen direct verband meer met de nationale politie.

Wetten rondom verkeersregelaars

Om de kwaliteit van de verkeersregelaars na deze privatisering te waarborgen, zijn er wetten opgesteld door de overheid. Deze wetten hebben betrekking op: de opleiding, de aanstelling, de examinering en de uitrusting van verkeersregelaars. Er moet door verkeersregelaarsbedrijven verplicht gezorgd worden dat aan deze wetten wordt voldaan.

Bevoegdheden van een verkeersregelaar

Verkeersregelaars hebben wettelijke bevoegdheden. Het is daarom verplicht om de instructies van verkeersregelaars op te volgen. Ze staan hiermee qua rangorde boven verkeersborden, boven de belijning en boven de verkeerslichten. Daarom worden er vaak verkeersregelaars ingezet op de plek waar een ongeluk is gebeurd. Een stoplicht dat in de buurt van het ongeval staat, blijft vaak werken. Een verkeersregelaar is dan noodzakelijk om de verkeersstromen in veilige banen te leiden.

Opleidingen

Wist u dat het voor bedrijven die verkeersregelaars leveren verplicht is om de verkeersregelaars op te leiden? Het examen bestaat uit theoretisch en een praktisch gedeelte. Trafficexpert heeft alleen verkeersregelaars die goed opgeleid zijn. De examens worden altijd door de politie afgenomen. Bij Traffic Expert beschikken alle verkeersregelaars over een diploma.

Wilt u ook gebruik maken van onze gecertificeerde en gediplomeerde verkeersregelaars? Neem dan contact op met Traffic Expert door te bellen met 06 533 431 84 of te mailen naar info@trafficexpert.nl.